Home » Natură » Locuri din Peninsula Antarctică au devenit verzi, însă cercetătorii spun că nu e vorba de iarbă

Locuri din Peninsula Antarctică au devenit verzi, însă cercetătorii spun că nu e vorba de iarbă

Locuri din Peninsula Antarctică au devenit verzi, însă cercetătorii spun că nu e vorba de iarbă
Sursa foto: Twitter @scienceisnotfun
Publicat: 22.05.2020

Anumite zone din Peninsula Antarctică și-au schimbat culoarea pe măsură ce „zăpada verde” cauzată de algele înflorite se răspândește odată cu creșterea globală a temperaturii, arată noi cercetări.

GALERIA FOTO

Deși este considerată de mulți ca fiind lipsită de viață, Antarctica găzduiește nenumărate tipuri de alge. Acestea cresc în zăpadă și se hrănesc cu dioxid de carbon (CO2) din aerul ce le înconjoară.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și de la British Antarctic Survey au combinat imagini satelit cu observațiile de la sol. Astfel, au detectat răspândirea algelor verzi pe continentul cel mai arid al lumii.

Aceștia au identificat peste 1.600 de alge diferite de-a lungul zăpezii de pe peninsula, având o suprafață de 1.9 km2, potrivit ScienceAlert.

„Mulți oameni cred că Antarctica are doar zăpadă și pinguini. De fapt, dacă te uiți mai atent, există multe plante”, au transmis cercetătorii.

Algele absorb cantități mari de CO2

Echipa a calculat că algele de pe peninsulă absorb momentan niveluri de CO2 echivalente cu 875.000 de călătorii obișnuite cu mașina.

Cercetătorii au mai descoperit și că majoritatea algelor înflorite erau la o distanță de 5 km de coloniile de pinguini. Asta se datorează faptului că excrementele păsărilor sunt un fertilizator excelent.

În timp ce mai multe alge înseamnă mai mult CO2 absorbit, plantele ar putea avea un impact mic dar nefast. Albedo-ul regiunii, cantitatea de căldură a soarelui reflectată înapoi de pe suprafața Pământului, ar putea fi afectat.

Zăpada albă reflect 80% din radiațiile care o lovesc, iar în cazul zăpezii verzi este vorba de 45%.

Totuși, echipa a declarat că un albedo redus cel mai probabil nu va afecta negativ clima din Antarctica.

„Va fi mai mult carbon închis pe viitor doar din cauza faptului că e nevoie ca zăpada să fie mai moale pentru ca algele să înflorească”, a spus unul dintre cercetători.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Continentul Antarctica se înalţă, iar motivul este îngrijorător

Descoperire uluitoare: ce se afla, de fapt, sub Antarctica acum 90 de milioane de ani

O bază ”fantomă” din Antarctica îşi continuă activitatea fără prezenţa umană

Topirea gheţii scoate la lumină noi insule din Antarctica

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase